Muziek

Op Scala is het vak muziek een vak wat absoluut van zich laat horen. Letterlijk! In klas 1 en 2 is het een ‘verplicht’ vak net als alle andere vakken. Dat betekent niet dat het een ‘gewoon’ vak is als alle andere vakken. Naast (muziek)theorie, luistervaardigheid, muziekgeschiedenis en andere wetenswaardigheden, is muziek een vak waarbij je leert musiceren op verschillende instrumenten en leert presenteren met bijvoorbeeld zang, maar ook het samenspelen in een band wordt zeker gestimuleerd.

De lesmethode die we op Scala gebruiken, bestaat uit een theorieboek en een werkboek, compleet met cd-rom zodat je ook thuis in staat bent om de opdrachten te maken of te herhalen, de muziekfragmenten te beluisteren en je voor te bereiden op de volgende les. Tevens bevat deze methode veel speelstukken, bestaande uit melodie, verschillende (andere) partijen, vaak aangevuld met een akkoordbegeleiding. Naast de methode voor muziek is er ook een grote bibliotheek met songboeken. Veel leerlingen maken hiervan gebruik om zich voor te bereiden op hun presentatie.

Er wordt lesgegeven in de muziekruimtes. Daar zijn heel veel muziekinstrumenten aanwezig. Keyboards, djembés, drumstellen, akoestische gitaren, elektrische gitaren, basgitaren, versterkers, piano’s (inclusief een digitale piano), klein slagwerk, enz. Natuurlijk met complete zanginstallatie(s)!

In het derde leerjaar heb je de mogelijkheid om het vak muziek te kiezen als examenvak. Wanneer je muziek leuk vindt óf wanneer je het nodig hebt voor een bepaalde studie óf je vindt het een leuke aanvulling op alle theorievakken, is dit natuurlijk een goede keus.

Er is wel een groot verschil tussen muziek in de onderbouw en in de bovenbouw! In klas 1 tot en met 3 krijg je verschillende opdrachten die je ‘moet’ uitvoeren. In de bovenbouw (klas 4 en hoger) kies je vooral zelf voor een presentatievorm en geef je eigenlijk elke lesperiode een concert(je) voor de klas. Dit noemen we een presentatie. Hiervoor krijg je dan een cijfer. Veel leerlingen werken samen, wat naast leuk ook vaak verbluffend hoog van niveau is. In de onderbouw is muziek een eenuursvak, maar in de bovenbouw krijg je twee uur praktijk en één uur Kunst Algemeen. Dit is een soort kunstgeschiedenis. Dit geldt dan voor de havo en atheneum-/gymnasiumopleiding. Op mavoniveau krijg je in totaal drie uur per week muziek, (in de vierde klas), waarvan ook twee uur praktijkles is en één uur (muziek)theorie, luistervaardigheid, muziekgeschiedenis, enz.